8 orta böyüklükdə badımcan
1 yaşıl şirin bibər və ya bolqar bibəri
½ stəkan zeytun yağı
1 orta böyüklükdə soğan, xırda-xırda doğranmış (1 stəkan)
2 orta böyüklükdə pomidor, soyulmuş və doğranmış (1 stəkan)
Duz və istiot
2 çay qaşığı üzüm sirkəsi
Badımcan sevənlər üçün yeni resept! Bu gün sizə Badımcan Kürüsü (Badımcan İkrası) kimi tanınan bir qəlyanaltını təqdim edəcəm. Fikrimcə bu, badımcandan hazırlanan ən ləzzətli yeməklərdəndir. Manqalın üstündə közlənmiş badımcan, ona əlavə olunan pomidor, bibərin qarışımından hazırlanan kürü çörək diliminin üstünə çəkilib yeyiləndə bir başqa təamı olur.
“Bu yeməyə nəyə görə kürü deyirlər? Axı əsl kürü osetrin balığında olur!,” deyə bilərsiniz. Tamamilə doğrudur. Amma əsl kürünün qiyməti baha olduğuna və hamının onu almağa imkanı olmadığına görə, tarixdə bir zaman əsl kürünün “kasıb kürüsü” kimi tanınan əvəzi icad olmuşdu ki, bu da bildiyimiz badımcan kürüsüdür. Həm də ki, kürü adı ona görə də ola bilər ki, badımcanın toxumları bir az balıq kürüsünü xatırladır. Bu yeməyin etimoloqiyasındakı “kürü” sözü də bəlkə də elə bununla bağlıdır.
Badımcan kürüsünü çox miqdarda hazırlayıb, bankalara yığıb qışa da saxlamaq olar. Sonra isə aç bankanı, yax kürünü çörəyə və nuş et.
Badımcan kürüsü öz ləziz dadını közlənmiş badımcan və bibərdən, sulu pomidorlardan və hər şeyə dad qatan soğandan alır, və bu bərabərlik ipək kimi qarışıma çevrilir. Açıq ocaq üzərində bişməsi badımcana və bibərlərə kürünün autentik dadı üçün vacib olan his ətrini verir. Közləmə prosesini sobada da edə bilərsiniz, amma eyni dadı əldə etməyəcəksiniz.